top of page

Varm opp tappevann med luft varmepumpe

Luft varmepumper sparer strøm ved å være en fornybar kilde til oppvarming, nå også til oppvarming av tappevann

Strømprisene i Sør-Norge har vinteren 2021/2022 nærmest tatt pusten fra nordmenn, som har vært vant til at strømmen har vært rimelig og med nærmest uendelig tilgjengelighet.


Vi sparer der vi kan, skrur ned inne temperaturen med en grad eller to, korter inn dusjetiden og dusjer med knapt rennende vann. Noen slår av lys og vurderer å koke mat på vedovnen.


Faksimile nyhetssaker strøm
Faksimile nyhetssaker

Hvordan kan man redusere energiforbruket som går til oppvarming av tappevann?

Du har 2 barn som trener fotball et par ganger i uken, vil gjerne trene selv, og det vil din bedre halvdel og... MEN - det betyr at dere er fire stykker som alle liker en lang varm dusj etter treningen. Sist vinter har dette blitt dyrt, fort 15-20 kroner pr dusj, der hvor det før har kostet oss et par kroner.


En løsning for å kunne nyte en varm dusj, eller et varmt bad med nok av vann i karet, kan være å bytte ut varmtvannsberederen med en smart bereder som varmes opp ved hjelp av luft varmepumpe. Oppvarming av hus og varmtvann står for 3/4 av strømforbruket i en gjennomsnittlig bolig. Varmtvann alene står for omlag 15% av det totale strømforbruket. Varmepumpe for rom oppvarming er vi godt kjent med, men nå kan du også varme tappevann med varmepumpe.

Dersom du bygger nytt, skal renovere et hus, eller har en varmtvannsbereder som likevel er moden for utskiftning, så anbefales det nå og se på såkalte smarte beredere. Smart beredere gir mulighet for å styre oppvarmingstidspunkt for varmtvann til tider på døgnet når strømmen er rimeligst. Enten ved hjelp av innebygget automatikk eller ved hjelp av nettbasert automatikk (app) fra leverandøren.Hitachi smart bereder

Smart Berederen fra Hitachi er kanskje den smarteste av det smarte tappevannsberedene på markedet. Den varmer nemlig opp varmtvannet ved hjelp av en luft varmepumpe som gir deg et COP på 3,2. Det betyr at effekten du får igjen er mer enn 3 ganger høyere en strømforbruket til oppvarmingen.

Berederen har en oversiktlig panel, som gjør det enkelt å programmere for når på døgnet man ønsker at tappevannet skal varmes opp. Berederen finnes i 190L og 270L.


Hvor mye betyr det i sparing?

En ganske vanlig familie bruker i gjennomsnitt 6000 kW/t i året til oppvarming av tappevann, med en smart bereder oppvarmet av varmepumpe så vil man kunne redusere forbruket med mer enn 2/3.Spareeksempel for Hitachi Smartbereder

Investeringskostnaden for en Hitachi Smart Bereder er noe høyere enn en "ordinær" elektrisk varmtvannsbereder. Men med et betydelig redusert strømforbruk, lønner denne investeringen seg etter kun 2,5 år*

  • Hitachi Smart Bereder ca kr. 30.000,- eks. montering

  • Årlig besparelse for strøm : kr. 10.312,-

*Forutsatt en strømpris på kr. 2,50 pr kW/t


Hvordan fungerer det?

Hitachi Smart bereder består av en gulvstående tank og en utedel. Systemet kan produsere varmtvann opp til 55°C (75°C med elektrisk varmeapparat). Tanken sikrer en høy grad av komfort takket være moderne funksjoner samtidig som den gir deg et lavere og mer miljøvennlig energiforbruk.

Illustrasjonsbilde av varmepumpe utedel og smartbereder
Illustrasjon av Hitachi Smartbereder single R32

Smart tanken er den første R32 varmepumpe varmtvannsberederen på markedet som er i full overensstemmelse med EN378. Aktiv anode beskyttelse, forsterket isolasjon rundt tanken og det skånsomme kuldemediet R32 sikrer lang levetid.

Kontroller relevante funksjoner enkelt direkte på tankens smartpanel hvor det er tilgang til uketimer, varmtvannsmodus og nattmodus.Comments


bottom of page