top of page

Installerte banebrytende smartbereder på hytta; sjokkert over det lave strømforbruket

Anders Jonasson får en effekt som er mer enn 3,7 ganger høyere enn strømforbruket, etter å ha installert Hitachi smartbereder + multi i sin nye hytte.


- Konklusjonen min er at denne smartberederen er den beste investeringen jeg har gjort på hytta. Nå har jeg bare lyst til å installere den hjemme også, sier Anders Jonasson.


Han har hatt hytte ved alpinsenteret på Brokke i Setesdal i syv år. Den vakre fjellbygda er kjent for sine flotte tur- og langrennsløyper, og familien til Anders elsker området. Derfor bestemte de seg for bygge en ny hytte i nærheten, som primært skal leies ut via Airbnb.


Denne sto ferdig i Januar 2022, og er blitt en topp moderne hytte på 136 kvadratmeter. Hytta har tre soverom og leies ut til opptil 11 personer.

Anders Jonasson og Hitachi Smartbereder


Når energi er inkludert i leieprisen er naturligvis ikke gjestene spesielt sparsommelig på forbruket. Derfor var det viktig for meg å finne en mest mulig energieffektiv løsning, forteller Anders.
Ekstreme tall

Som daglig leder i Kinnan Norge, og med 18 års bransjeerfaring, har han god kjennskap til de ulike varmepumpe-løsningene som finnes der ute. Denne gangen valgte han Hitachis smartbereder + multi. Det er en delt varmepumpe og varmtvannsbereder som varmer opp tappevann ved hjelp av en gulvstående bereder og en luft-varmepumpe. Berederen kan produsere varmtvann opp til 55°C ved kun å bruke fornybar energi.


Hitachi Multi utedel montert på hytte med varmepumpehus
Hitachi Multi utedel med varmepumpehus

En Hitachi multi utedel benyttes både til oppvarming av smartbereder og 2 luft-luft innedeler


– På vår egen hytte har vi en luft-til-vann-varmepumpe, og den er veldig bra. Men ingenting kan slå det nye Hitatchi-systemet når det gjelder romoppvarming og oppvarming av tappevann, sier Anders.


Han har satt opp energimåler på varmepumpesystemet, og har derfor eksakte tall på forbruket etter å ha leid ut hytta i over hundre døgn inneværende år.


– Hytta har frem til november brukt 3456 kilowattimer totalt, mens varmepumpesystemet har brukt 1306 kilowattimer til både tappevann og romvarme. Effekten vi får igjen er altså mer enn 3,7 ganger høyere enn strømforbruket, forteller han.


Når det gjelder kun tappevann er et vanlig årsforbruk mellom 3000 og 6000 kilowattimer ved bruk av en tradisjonell elektrisk varmtvannsbereder.


– Med den hyppigheten av utleie vi har hatt på hytta ville forbruket normalt ligget på nærmere 6000 kilowattimer. Med denne berederen ligger det på rundt 500 de ti månedene hytta har vært i drift, sier Anders.


– Er du overrasket over disse tallene?


– Jeg er så overrasket at jeg er på grensen til sjokkert. Det er helt ekstremt lave tall, sier Anders, og forteller at han har to innedeler på samme system – én i hver etasje.

Hitachi Multi innedeler lakkert i sort
Innedeler lakkert i sort for å matche interiøret i hytten

Varmepumpens innedeler har blitt lakkert i sort, og matcher interiøret i hytten.


– Løsningen har uavhengig sonestyring, slik at stua oppe på loftet kan styres uavhengig av underetasjen. Og oppvarmingen går på et blunk. Det er veldig positivt, for hytta ligger 750 meter over havet og det kan bli ganske kjølig.


Utvendig fra Anders Jonassons nye utleiehytte på Brokke i Setesdal
Hytten er oppført på Brokke i Setesdal hvor det er snørike vintre

Hytten ligger i et område hvor det tidvis er temmelig kaldt, og hvor det er snørike vintre


Høyt forbruk av varmtvann

Hvis man har mange leietakere, eller en stor familie, vil man også kunne ha stor nytte av den enorme effekten i smartberederen.


– Når vi leier ut hytta i vinter- og påskeferier er gjestene veldig aktive ute, og det blir stor pågang på dusj. Da kan smartberederen lage nytt tappevann mye kjappere enn en tradisjonell bereder. Denne varmepumpen gir berederen opptil 5,5 kilowatt, mens en vanlig bereder gir opptil 2,2. Hvis man har et veldig høyt forbruk en dag kan man også bruke systemets elektriske backup-element, som gir 1,6 kilowatt ekstra. Da er det knapt mulig å tømme tanken, forteller Anders.


Hytten har to bad med dusj, som benyttes mye av aktive leietakere
Hytten har to bad med dusj, som benyttes mye av aktive leietakere

Gode anmeldelser

Han påpeker også at løsningen er enkel å installere, enkel å vedlikeholde og svært stillegående både utendørs og innendørs. Det er også den første berederen av sitt slag som er i full overensstemmelse med miljø- og sikkerhetsstandarden EN378. Leietakerne hans er åpenbart også fornøyd, for anmeldelsene og ratingen på Airbnb er av ypperste klasse.


– Vi trodde først at vi måtte leie ut hytta i et par år før vi fikk det til å gå rundt, men vi ser allerede i år at den bærer sine egne kostnader. Det er ikke minst på grunn av at smartberederen er den mest energieffektive løsningen på markedet, konstaterer han.

Comentários


bottom of page